A PRK-tól a robot-asszisztált lézeres szemműtétig: a lézeres szemműtét típusai

A lézeres szemműtét típusai

Az első lézeres szemműtétet 1983-ban végezték, az azóta eltelt több mint 40 évben pedig ugrásszerűen fejlődött a lézeres látásjavítás technológiája. PRK, FEMTO, lebenyes, felszíni vagy SMILE: lássuk, mi a különbség az eljárások között!

Megbízható és gazdaságos: a PRK

A bevezetőben említett legelső lézeres szemműtét PRK-kezelés volt. A betűszó a Photo-Refraktív-Keratectomia kifejezés rövidítése, melyet magyarul úgy fordíthatnánk le, hogy fény segítségével végzett fénytörés-változás. Először eltávolítják a szaruhártya védőrétegét alkotó hámsejteket, majd úgy korrigálják a rossz látást okozó fénytörési hibákat, hogy lézerrel elpárologtassák a szaruhártya néhány sejtrétegét. A hagyományos PRK-kezelésnél mikrosebészeti eszközzel, az érintésnélküli változatnál viszont lézerrel távolítják el a szaruhártya felső hámrétegét. Mindkettőnél a szem felszínén zajlik a beavatkozás, ezért felszíni lézeres szemműtétnek nevezzük őket.

PRK-kezelést a mai napig végeznek, mivel teljesen biztonságos és pénztárcabarát opciónak számít: szemenként nagyjából 169 ezer forinttól elérhető, ami azt jelenti, hogy a szemüveggel és kontaktlencsével járó költségekhez viszonyítva már 3 év alatt megtérül. Ugyanakkor számolni kell azzal is, hogy a műtét utáni 3 napban a gyógyulás nem teljesen fájdalommentes. Ennyi idő kell ugyanis, hogy a szaruhártya felszíne újrahámosodjon, és ezekben a napokban idegentest érzéssel, fényérzékenységgel, könnyezéssel kell számolni. Másik hátránya, hogy autót vezetni, dolgozni 5-7 nap elteltével lehet, ezért 1 hét szabadságot kell kivenni miatta.

A FEMTO lézeres szemműtét

A felszíni eljárásokkal szemben a lebenyes lézeres szemműtét kezelésnél egy kis lebenyt alakítanak ki a szaruhártyán, amit aztán félrehajtanak, hogy alatta, a szaruhártya érzéketlen belsejében tudják elvégezni a fénytörési hiba korrekcióját. A népszerű FEMTO kezelések is ebbe a típusba tartoznak, amelyek nevüket onnan kapták, hogy egy femtoszekundomos lézer, a milliméter ezredrészének pontosságával alakítja ki a lebenyt, majd egy második lézer végzi a látásjavítást. Ezután visszahajtják a lebenyt, ami a precíz technológiának és a peremes szélének hála stabilan rögzül, így gyors, fájdalommentes gyógyulást biztosít.

Ár szempontjából a FEMTO lézeres szemműtétek a középmezőnybe tartoznak, mivel szemenként kb. 299 ezer forinttól elérhetőek. Drágábbak tehát, mint a PRK, ugyanakkor nagy előnyük a komfortosabb, tervezhetőbb gyógyulás. A páciensek általában már a műtét másnapján visszatérhetnek a munkába és a volán mögé, 2-3 nap elteltével pedig sportolhatnak is (például futhatnak, kerékpározhatnak, tornázhatnak).

Ha a kényelem és a gyorsaság a legfontosabb

Azok számára, akiknek nem a lézeres szemműtét ára a legfontosabb szempont, hanem az, hogy minél kényelmesebben és gyorsabban kapja vissza éles látását, a SMILE vagy a VISUMAX Robotic az optimális választás. Utóbbi áttörő újítása, hogy egy intelligens robotasszisztens rendszer karokkal, ultrahangos érzékelőkkel és 3D-s videómikroszkóppal támogatja az orvos munkáját, hogy a lézer az emberi hibalehetőség kizárásával, maximális precizitással dolgozhasson. A VISUMAX Robotic lézeres szemműtét ára ugyan 379 ezer forinttól kezdődik, de cserébe a kezelési idő másodpercekben mérhető, a legkíméletesebb kezelések egyike és a gyógyulás is nagyon gyors.

A Visumax SMILE eljárás különlegessége, hogy lebeny nélkül végzik a fénytörési hiba korrekcióját. Ehhez először a lézer a szaruhártya belsejében elszeparál egy lencse alakú szövetrészt, majd a szaruhártya
szélén egy néhány milliméteres bemetszést ejt, és a kis lencse eltávolításával megtörténik a látásjavítás. Az apró bemetszés magától begyógyul, a szaruhártya felső rétegei pedig lényegében érintetlenül maradnak, így a műtét után sokkal gyorsabban vissza lehet térni a mindennapi rutinhoz, akár már másnaptól lehet dolgozni és sportolni is. A magasabb ár (szemenként kb. 487 ezer forint) tehát a legmagasabb fokú kényelmet nyújtja.

Ajánlott cikkek