Az elektronikus aláírással hitelesített cégkivonat

Cégkivonatból több különböző változat közül lehet választani, általában meg van adva, hogy melyik ügyintézéshez melyik típust fogadják el. A legnépszerűbb a pdf formátumú hiteles vagy a papír alapú közhiteles cégkivonat, melyek magától értetődőek, hogy milyen formában érkeznek, hogy működnek. Van azonban egy harmadik megoldás is, az elektronikus aláírással hitelesített, ún. e-hiteles cégkivonat.

Az e-hiteles cégkivonat elektronikus formátumot jelent, azonban mégis sokkal hitelesebb, mint egy pdf dokumentum, köszönhetően az elektronikus aláírásnak. Az elektronikus aláírás egy olyan eljárás, amely jogilag is megállja a helyét, mivel olyan technológiát alkalmaz, amely bizonyíthatóan tartalmazza, hogy ki mikor „írta alá” a dokumentumot. Mivel a kiállítás dátuma is hitelesen szerepel elektronikus formában, ezért az érvényességi időhöz sem férhet kétség.

Az e-hiteles cégkivonatok fájlformátuma es3, aminek a megnyitásához egy speciális programra van szükség. Ez a program az e-Szignó, amely ingyenesen letölthető, használható, és segítségével nem csak a dokumentum tartalma tekinthető meg, hanem az elektronikus aláírás valódisága is.

Jól látható, hogy az es3-as cégkivonat kizárólag online ügyintézés esetén használható, kinyomtatva elveszíti hitelességét. Az is fontos, hogy mivel a megnyitáshoz speciális programra van szükség, ezért csak olyan esetben nyújtsunk be e-hiteles cégkivonatot, ha biztosak vagyunk benne, hogy az adott ügyintézés során el fogják fogadni.

Ajánlott cikkek