Mi az az es3 cégkivonat?

A cégkivonat beszerzése minden eddiginél egyszerűbb, köszönhetően az internetes cégkivonat igénylésnek. Az online rendelés azonban nem csak a hagyományos cégkivonat típusok egyszerű és gyors beszerzését segítette elő, hanem az elektronikus dokumentumok készítését is lehetővé tette. Az egyik ilyen az es3 formátumú e-hiteles cégkivonat.

Az es3 formátum a számítógépes fájlok kiterjesztését jelenti. Egy speciális formátumról van szó, amely elektronikus aláírást és időbélyeget is tartalmaz. Mivel ezek kriptográfiai fogalmak, ezért az es3 dokumentumok kinyomtatva nem érvényesek, kizárólag eredeti, elektronikus formájukban őrzik meg hitelességüket. Erre nagyon kell ügyelni, nem szabad kinyomtatni, mert kinyomtatva nem marad hiteles az es3 cégkivonat. A speciális fájlformátumhoz speciális programra is van szükség, az ingyenesen letölthető e-Szigno program segítségével lehet megnyitni.

Magát a tartalmat tekintve az es-3 cégkivonat ugyanazokat az információkat tartalmazza, mint a hagyományos hiteles vagy közhiteles cégkivonat. Emiatt egyre többen fogadják el online ügyintézés esetén. Nem elég, hogy jelentősen megkönnyíti az ügyintézést, az elektronikus aláírásnak és az időbélyegnek köszönhetően sokkal nagyobb biztonságot jelent, mint egy hiteles cégkivonat. Nagyon fontos azonban, hogy tájékozódjunk online ügyintézés esetén is, mielőtt e-hiteles cégkivonatot igényelnénk, és csak akkor nyújtsunk be ilyen dokumentumot, ha azt biztosan elfogadják.

Ajánlott cikkek